Daňo sa teší na premiéru v Á-čku

30.04.2013 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) - Vlani ešte pomáhal slovenskej "osemnástke" vybojovať si postup do elitnej kategórie majstrovstiev sveta, na prelome rokov už žiaril na šampionáte dvadsaťročných a teraz sa dostal do nominácie na ten seniorský vo Švédsku a Fínsku. Iba osemnásťročný hokejový útočník Marko Daňo sa pritom do výberu trénera Vladimíra Vůjtka dostal ako sám hovorí náhodou.

Minulý rok v 1. divízii MS do 18 rokov odohral päť duelov, v ktorých strelil desať gólov a pridal tri asistencie. O pol roka neskôr už patril k najproduktívnejším hráčom MS do 20 rokov, na ktorých nazbieral v šiestich dueloch deväť bodov (4+5) a teraz sa teší, že dostal šancu aj na seniorskom šampionáte. "Je to veľký skok a som veľmi rád, že takto napredujem. Veľká vďaka patrí všetkým trénerom i spoluhráčom, ktorí mi pomáhali, bez nich by som to nedokázal. Je naozaj úžasné, že som sa dostal na šampionát," tešil sa Daňo, ktorý radostnú správu oznámil rodine okamžite z kabíny: "Napísal som im sms-ku, že idem a gratulovali mi, že sa tešia so mnou."

Na začiatku záverečnej prípravy pritom ani nevedel, že sa dostane do mužstva. Tam sa ocitol až potom, čo opustil káder Tomáš Surový, pretože nemal uzatvorený kontrakt na ďalšiu sezónu. "Začalo sa to v podstate veľkou náhodou. Tomáš Surový opustil na týždeň nomináciu a zavolali mňa, pričom som už mal ísť do 'dvadsiatky'. Osud asi zariadil, že som sa vrátil a skončilo to tak, že som tu a cestujem na šampionát," uviedol mladík, ktorý tak pokračuje v šľapajach svojho otca, bývalého slovenského reprezentanta Jozefa Daňa. Ten si zahral na šiestich svetových šampionátoch a v roku 1997 nechýbal ani v Helsinkách.

Vůjtek čaká na prípadné posily zo zámoria

Daňo ešte nemá istý štart na MS, keďže figuruje na "čakačke" aj s Marcelom Haščákom. Tréner Vůjtek stále čaká na prípadné posily zo zámoria a tak dvojicu zatiaľ nenapíše na súpisku. "Ale okúsim atmosféru z tribúny. Som rád, že tam cestujem a je šanca, že si zahrám na majstrovstvách, takže budem pripravený nastúpiť. Ak by som sa dostal na ľad, budem sa snažiť hrať čo najlepšie a zopakovať výkony z prípravy," uviedol Daňo.

O nominácii sa dozvedel na záverečnom zraze v pondelok, netajil radosť, no priznal, že mal trocha zmiešané pocity: "Veril som, že sa tam dostanem. Som rád, že som tam, no mám také zmiešané pocity, že chalani nejdú. S Andrejom Šťastným som bol celú sezónu, takže mi je trošku ľúto, že sa pred ním zavreli dvere na konci prípravy."

Napriek tomu, že je v seniorskej reprezentácii nováčik, nemal vôbec problém zapadnúť do systému hlavného trénera. "Hráme v podstate to isté čo v Slovane, takže s tým nebol žiadny problém. Hral som tak celú sezónu," uviedol. Daňo odohral v premiérovej sezóne v drese Slovana Bratislava v KHL 37 zápasov, v ktorých nazbieral sedem bodov (3+4).
 

Vyberte región